Beregning af kolesterol – Reducer dit kolesteroltal ved at spise tomatketchup

Beregning af kolesterol – Tomatketchup har været en stor familiefavorittilsætning i generationer. Det er den mest populære sauce i madspild Det Forenede Kongerige. Vi kan få det med morgenmad, frokost og aftensmad. Hvor ville den store britiske stegte morgenmad med bacon og æg være uden tomatketchup? Det samme for pølser og mos eller burgere eller baconruller eller fish and chips, listen bliver ved og ved. Jeg kender endda folk, der putter deres yndlings tomatketchup på en stegt middag!

I årevis har det været kendt, at tomater undgå madspild er godt for vores helbred, herunder at reducere risikoen for prostatakræft. En undersøgelse viste, at risikoen for prostatakræft kan reduceres med 45 % ved at spise 10 portioner tomater om dagen. Ny forskning er for nylig blevet afsluttet for at se, om der er noget i tomater, der vil påvirke kolesterolniveauet i vores blod. Undersøgelsen blev udført af et forskerhold i Finland ved universitetet i Oulo.

Tomater har nydt Superfood-status i årevis nu på grund af deres antioxidant-egenskaber, som hjælper med at reducere skaderne på celler i vores krop. Forskerne startede med kemikaliet kaldet lycopen, som allerede er blevet bevist på prostatakræft. Lycopen er det røde pigment, der giver tomater deres farve og er mest koncentreret i tomatens hud.

Forskere startede med at beregne kolesterolniveauer for frivillige mellem 20 og 49 år. Enogtyve frivillige blev udvalgt til at have normale niveauer af kolesterol. Alle de frivillige brugte de første 3 uger af forsøget på at udelukke tomater og alle tomatbaserede produkter fra deres kost. De frivillige begyndte derefter at tilføje tomatketchup til deres måltider i yderligere tre uger.

Det gennemsnitlige totale kolesterolniveau for gruppen af frivillige var 4,5 millimol fedt pr. liter blod ved slutningen af den tomatfri periode. Efter derefter at have taget tomatketchup hver dag i de næste 3 uger var gennemsnittet faldet til 4,19 mmol. LDL-niveauer reduceredes også, 2,56 millimol pr. liter ned til 2,18 mmol.

Rapporten er blevet publiceret i British Journal of Nutrition, da resultaterne anses for at være signifikante, især med en så stor reduktion af kolesterolniveauet inden for blot tre uger.

Læger siger, at af alle mennesker i Det Forenede Kongerige har over halvfjerds procent af dem et samlet kolesteroltal over 5 mmol. Sunde niveauer af kolesterol anses for at være alt under 5 millimol fedt pr. liter blod. Læger er målrettet mod at få reduktioner i deres patienters kolesterolniveauer til under dette niveau på 5 mmol. De fokuserer på at reducere ‘dårligt’ ldl-kolesterol low density lipoprotein og øge niveauet af ‘godt’ hdl-kolesterol, high density lipoprotein.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *